Hem   Om Meraklides   Om rebétika   Aktuellt   Läs om oss   Kontakt   Lyssna 

Meraklides är en stockholmsgrupp som funnits sedan 1995 och specialiserat sig på grekisk musik - i synnerhet rebétika-musik, den folkliga grekiska stadsmusiken som skapades av människor i samhällets utkanter i förra sekelskiftets Aten och Pireus. Rebétika är sånger som med lust och lidelse tar sig an livets stora djävligheter och små hoppfullheter. Förtärande sveda, olycklig kärlek, drömmar om haremsdamer och rök från nystoppade vattenpipor är återkommande ämnen i sångerna.

Meráki är ett grekiskt ord som betyder lust och passion och som ofta används om musik och musiker (meraklídes) som har förmågan att framkalla lust och glädje ur det svårmodiga och svarta.

Medlemmarna i Meraklides är:
Britt Ronström, sång, baglamás, tamburin,
fingercymbaler
Mats Einarsson, bouzouki, sång
Leif Eriksson, dragspel, sång
Anders Sjöberg, gitarr, sång.

Förutom rebétika spelar vi dimotiká, den lantliga grekiska musiken, samt den finlemmade och konstfulla smirneïka-musiken med rötter i Konstantinopel.

Vi spelar till konsert och till fest, och kan också lära ut enklare grekiska kedjedanser.

Gruppen framträdde i Grekland första gången år 1998 i samband med en stor internationell konferens om rebétika. I anslutning till detta gjorde vi ett framträdande på Svenska Institutet i Aten samt på en utomhusteater i Pireus. Framträdandena väckte viss uppmärksamhet i pressen - bl.a. fanns en stor artikel om gruppen i Herald Tribune, som distribueras tillsammans med dagstidningen Kathimerini.

I månadsskiftet augusti - september 2001 framträdde vi på festivalen Tsitsánia i den grekiska staden Trikala, där Vassilis Tsitsansis föddes - en av rebétikans förgrundsgestalter. Ett av framträdandena återgavs i en 20 minuter lång sändning samma kväll i grekisk television. Gruppen kommenterades i uppskattande  tidningsartiklar .

Även 2002 inbjöds vi till Tsitsánia och spelade där för andra året i rad. Därefter fortsatte vi till ön Samos där vi uppträdde på gården till det gamla fängelset, som byggts om till stadsarkiv. I samband med den konserten skrev Atentidningen Eleftherotipia en stor artikel om Meraklides i sin söndagsbilaga.

Meraklides tilldelades Atenvännernas pris år 2003.   Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner  bildades för att stödja Svenska Instititutet i Athen varifrån bl a utgrävningar leds. "Med sin musik och sitt engegemang utgör Meraklides en viktig länk i det kulturella utbyte som alltjämt pågår mellan Grekland och Sverige", skrev man i föreningens tidning Hellenika, nummer 4/2003.

När den olympiska facklan passerade Stockholm på sin väg mot OS i Aten 2004, spelade vi på den stora sommarfesten i Stadshuset arrangerad av Sveriges Olympiska Kommitté.